A paprikát, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék-Solanaceae-családjába soroljuk. Tudományos neve a termése csípős ízére utal (capsis = „csípés”).
HATÓANYAGAI: Szent-Györgyi Albert által felfedezett C vitamin, vagy aszkorbinsav plusz az erek alapi részén az ún. óriás sejtek tartalmazzák a kapszaicint, amitől ízét csípősnek érezzük. Az érett termés a karotinoidok (béta-karotin, kapszantin, kapszorubin, lutein,zeaxantin, kriptoxantin stb.) színező hatása miatt sárga, piros vagy barnáslila (fekete) is lehet. A kapszantin és a kapszorubin a két fő anyag: utóbbi a pirosra érő fajtákban a sárga festékek mennyiségének tízszeresét is elérheti.
2024-25 évjárat
Az árak Magyar forintban értendők
200 gr. 3 400 brutto
500 gr. 8 300 brutto
1 Kg 16 510 brutto
Szállítási költség 0-3 Kg-ig netto 2 700